Har du koll på ditt brunnsvatten?
Drygt 15% av Sveriges befolkning får sitt dricksvatten från egna brunnar. En nyutkommen rapport visar att hälsovådliga ämnen som radon, arsenik, bly och uran är en betydligt större hälsorisk än man tidigare trott.
Omkring två miljoner personer i Sverige använder grävda eller borrade enskilda brunnar för sitt dricksvatten. Vid kontroll av vattnet brukar bakterier och miljöföroreningar vara i fokus. Men även ett klart rent vatten kan vara hälsovådligt. I bergrunden finns olika hälsovådliga grundämnen som fälls ut i brunnsvattnet. Dessa grundämnen har ofta ingen speciell lukt eller smak.
Institutionen för Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet har gjort en sammanställning av mängden hälsovådliga ämnen i cirka 10000 enskilda brunnar.
Ämnen som arsenik, bly, radon och uran har granskats särskilt då långvarig exponering för dessa ämnen medför stor risk för att utveckla cancersjukdomar eller allvarliga skador på hjärna eller nervsystem. Cirka 20 personer dör årligen i cancer som beror på ämnen som framförallt radon och även bly i dricksvattnet. Andelen vattenprov med radoninslag förekom i två av tre vattenprov. Innehåller vattnet radon bör det inte användas till dryck eller livsmedelshantering. Radon frigörs i kontakt med luft, till exempel vid duschning och är precis lika farligt som radonexponering genom marken eller genom byggnadsmaterial.
I rapporten varnas det särskilt för bly och mangan som kan orsaka skador i nervsystemet för uppemot 25 000 barn, även i små mängder. I undersökningen förekom mangan i var tredje vattenprov och bly i vart fjärde prov. Borrade brunnar i berg med granit som berggrund kan innehålla relativt höga uranhalter. Det är dock inte strålningen från uranet som är farligt, utan uranets kemiska egenskaper vilka påverkar njurarnas funktion. Vart fjärde vattenprov i testet innehöll uran. Undersökningar har visat att uranhalten även kan vara hög i vatten från djupvattenbrunnar i sand- och grusavlagringar. I dricksvatten från sjöar och de flesta grävda grunda brunnar är uranhalten låg. 10–20 procent av de bergborrade brunnarna beräknas ha en uranhalt över gränsvärdet 15 mikrogram per liter.
Andelen farliga ämnen i drickvattnet är oroande högt. Detta har fått många myndigheter att reagera från olika håll. Socialstyrelsen har gett ut flera handledningar och rekommenderar att man tar vattenprov vart tredje år och oftare om dricksvattensanalyser visat någon form av hälsovådlig förorening. Samma sak gör Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutetet som varnar för de långsiktiga effekterna av att dricka förorenat vatten.
Vattenprov- en billig livförsäkring
Om man vet att berggrunden innehåller tungmetaller eller radon så finns en stor sannolikhet att dricksvattnet även innehåller dessa metaller. Ett vattenprov är en billig livsförsäkring. Men ett vanligt vattenprov ger inte svar på om det finns radon eller uran i dricksvattnet. Som beställare måste man därför veta vad man ska beställa. Enkelt kan man säga att det finns tre olika vattenprov. Det vanligaste vattenprovet är en mikrobiologisk kontroll som undersöker om det finns bakterier eller parasiter som kan orsaka mag- och tarmsjukdomar. Normalt testas förekomst av E-colibakterier, koliforma bakterier samt mikroorganismer. Ett sådant vattenprov kostar cirka 400 kr. Ofta kommer förorenat vatten in i brunnen från ett närliggande avlopp eller vid spridning av gödsel i omgivande åkermark. I dessa fall finns en överhängande risk för förekomst av magsjukdomar.
Vill man däremot ha en analys av skadliga grundämnen som radon eller bly måste man beställa en utökad vattenanalys som analyserar kemisk eller fysikalisk påverkan. Dessa ämnen kan på längre sikt påverka njurar, skelett och tänder. Förekomsten av grundämnen som aluminium, arsenik, bly, kadmium, krom, magnesium, mangan, nickel, järn och uran testas. Dessutom testas ph-värde, vattnets hårdhet samt relativ grumlighet. Men inte heller denna vattenanalys ger en komplett bild av vattnets kvalitet. Har man en bergborrad brunn finns även risk för radon vilket undersöks med en särskild analys.
Ofta har analysföretagen ett paketerbjudande so innehåller mikrobiologisk kontroll, fysikalisk/ kemisk analys samt radontest. Ett sådant paket kostar strax över 1000 kr. Men ofta missar företagen att upplysa om dessa analyspaket och man får enbart mikrobiologisk kontroll om man inte ber om det.
Vad gör man om man upptäcker att brunnsvattnet innehåller olika föroreningar?
Flera av de farliga ämnena kan filtreras eller luftas bort. Viktigt är att ta hjälp för att rena vattnet. Företagen som gör vattenanalyser kan ofta rekommendera företag som kan hjälpa till med utrustning för vattenrening. Det kan röra sig om filtrering genom aktivt kol eller reaktionsämnen som fäller ut farliga grundämnen. Beroende av vilka ämnen som behöver tas bort, sker filtrering ofta i flera steg. Men det gäller att veta hur olika ämnen reagerar. Om exempelvis radon fälls ut med kolfilter så finns det risk för att ämnet kommer ut i luften och blir farligt.
Tre typer av brunnar
Vilken brunn man har påverkar i vilken utsträckning dricksvattnet innehåller farliga ämnen eller ytliga föroreningar.
Grävd brunn
Den grävda brunnen är oftast högst 6 meter djup ned till vattenförande lager. Den grävda brunnen är inte lika exponerad för farliga grundämnen, men desto mer känsliga för ytlig påverkan av föroreningar som avloppsinfiltration, sur nederbörd och jordbruk. En annan nackdel är att brunnen är känslig för grundvattenförändringar vilket innebär att vattentillgången kan blir dålig under torrperioder.
Filterbrunn
En filterbrunn är en borrad brunn i jordlager med stålskott foderrör med filter i botten. Vattnet tas från större djup i grundvattennivån och är därmed mindre känslig för ytlig påverkan och mindre förändringar i grundvattennivån. Filterbrunnen är inte heller väldigt exponerad för farliga ämnen
Borrad brunn
Bergborrade brunnar är den vanligast förekommande brunnstypen. Ett foderrör av stål borras ned i marken, ned till vattenförande berggrund under grundvattennivån. Berggrunden måste innehålla vattenförande sprickor och är tillförlitlig ur vattenförsörjningssynpunkt. Vatten i bergrunden exponeras i störst utsträckning för hälsovådliga ämnen. Om inte brunnslock och foderrör har defekter är den borrade brunnen relativt förskonad från ytliga föroreningar.
För dig som vill veta mer:
Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se
Socialstyrelsens hemsida www.socialstyrelsen.se/halsoskydd/vatten
Folkhälsoinstitutets hemsida. www.fhi.se