Tänk dig att du som vanligt är på väg till ditt älskade torp. Men när du kommer fram ser du att något är annorlunda med huset. När du kommer fram upptäcker du att husets alla dörrar och fönster har stulits och huset står öppet för regn och blåst. Denna mardröm drabbade nyligen Carolin Andersson i Lundsbrunn i Västergötland. Målet med stölden var inte att göra ett vanligt inbrott utan att stjäla värdefulla byggnadsdelar. Carolin blev av med en vacker veranda med spröjsade dörrar och fönster. Från en granne får Carolin höra att ett lusthus i närheten blivit av med sina fönster och dörrar, och att ytterligare en husägare hade blivit av med en veranda på samma sätt.
Kort därefter visade det sig att ett stort antal husägare utmed en specifik vägsträcka i Västergötland drabbats av samma mardröm. Rapporterna om stulna husdelar kommer även från flera andra delar av landet, så som i Jämtland och Småland, där husägare har blivit av med fönster och dörrar på liknande sätt. När det gäller så kallade ödehus har dessa övergivna hus drabbats hårt av stölder, men här finns till och med specialiserade ”firmor” som har inriktat sig på exempelvis järnspisar, kakelugnar, dörrar eller låsdetaljer. Mörkertalet är stort över hur många som har drabbats. Den gemensamma nämnaren är att de drabbade husen ligger lite avlägset och att tjuvarna verkar föredra fönster och dörrar från slutet av 1800-talet med mycket spröjs. Tillvägagångssättet tyder på att brottsligheten är organiserad och att tjuvarna är specialiserade samt har fordon och verktyg för att avlägsna ett större antal dörrar och fönster. De lämnar även inventarier som andra tjuvar normalt skulle stjäla.
Mottagarna för de stulna byggdelarna är de som kan tänka sig att betala för det och med stor sannolikhet stannar delarna kvar i landet, för det är här efterfrågan och prisbilden finns.
Vad kan man då göra som privatperson när man söker byggdelar? En sak är att efterfråga varifrån byggdelarna kommer, och varför de har bytts ut. Ställ krav på ursprungsbestämning, likt proveniens för antikviteter. Det gäller både för annonser på Blocket och den fina byggnadsvårdsbutiken. Om du blir bestulen, ska du alltid polisanmäla. Se till att du har bra foton på fasaden. Dessutom kan du efterlysa byggdelen på Facebook. I Gruppen Byggnadsvård, köp och sälj, har tiotusen medlemmar och utgör motsvarande grannsamverkan inom byggnadsvård. Men kanalerna är inte fler än att det går att hålla koll. Privatannonser har i stort sett Blocket och mindre nogräknade byggnadsvårdsbutiker besöks av uppmärksamma byggnadsvårdare. Man kan även bildsöka via Google, i googles app eller direkt på nätet, och på så sätt få fram de allra flesta bilder av samma och liknande snitt, färg och form som finns på internet, så som exempelvis annonser och facebookinlägg. Varje dörr och fönster har goda möjligheter att kunna identifieras med sina ofta unika mått och igenkänningsdetaljer.
För Carolines del drabbades hon på flera sätt. Inte nog med att huset har förlorat sin själ genom de äldre dörrarna, försäkringsbolaget anser att den ekonomiska ersättningen endast ska vara värda 20% av motsvarande standarddörrar och -fönster. Ytterligare har husets inredning skadats när huset stått utan fönster och dörrar.