Med en sinnrik liten uppfinning på pakethållaren, cyklade Bror Bodingh runt för 100 år sedan, för att teckna av gårdar till brevkort. Tusentals gårdsteckningar har bevarats och har nu återuppstått. Kanske kan du hitta just din gård?
På väggen i Roberts Upplandstorp sitter en teckning med ett svagt blåaktigt tryck. Teckningen föreställer hur gården och omgivningen såg ut runt 1908. Tecknaren hette Bror Bodingh och han försörjde sig som kringcyklande gårdstecknare och försäljare av brevkort under ett par årtionden runt sekelskiftet 1900. År 1859 i Stigsjö i Ångermanland föddes Bror Bodingh. Från början var det tänkt att han skulle bli urmakare, men efter att han tillbringat 13 år i yrket, tröttnade han och sadlade då bokstavligen om till det betydligt mer äventyrliga livet som kringcyklande gårdstecknare.
Vintertid bodde han tillsammans med sin fru Vilhelmina i Nolby i Njurunda socken utanför Sundsvall, men sommartid begav hans sig ut på cykel långt hemifrån. Hans arbetsområde var från Boden i Norrbotten till Mälardalen i söder. När Bror cyklade förbi en gård som han tyckte såg fin ut, knackade han på och frågade ägaren om denne inte ville glädja släkt och vänner med ett antal brevkort med gården som motiv. Bror tecknade av gårdar, kyrkor, fabriker, slott – ja allt efter kundens beställningar och som kunde ge honom försörjning. Ibland bytte korten ägare mot mat och logi, andra gånger fick cykeln sig en behövlig genomgång hos bysmeden eller ett par nya skor hos skomakaren.
På pakethållaren hade Bror en hektograf, en sinnrikt konstruerad slags kopiator som gjorde det möjligt att mångfaldiga bilderna upp till 100 exemplar. Bilderna gjordes genom att Bror tecknade ett original med en speciell anilinpenna. Anilinet var en illalukande blåaktig vätska utvunnen från stenkol som ger korten dess karäktaristiska stil. I en låda, som inte var mycket större än brevkorten, fanns en mjuk jämn massa tillverkad av gelatin, glycerin och vatten. Massan sög upp anilinet från originalteckningen och blev till ett spegelvänt avtryck i gelatinmassan. Genom att pressa ark efter ark mot gelatinmassan fäste lite av anilinet på arken och på så vis fick man kopior av originalteckningen. Resultatet blev ett lite svagt blåaktigt men karaktäristiskt tryck som kunde skickas till släkt och vänner. Efter att önskat antal kopior gjorts, kunde gelatinmassan enkelt torkas av och användas på nytt. Enligt uppgift ska han ha producerat nära 4000 motiv under sin levnad och uppemot 100 000 brevkort med gårdsmotiv. Bror hann senare med ett antal konstutställningar innan han år 1938 dog, 79 år gammal.
Inte sällan ser man dessa tecknade bilder i vykortsställen på loppmarknader eller i boklådor. Ofta kostar korten inte mer än någon tia och sällan vet säljaren vem som gjort teckningen eller hur den är framställd. Karaktäristiskt för Bodinghs teckningar är det bleka blågråa motivet, ramen runt och gårdens namn i nederkant med närmsta orten understruken. Korten utgör ett utmärkt tidsdokument för de som äger de gamla husen och för hembygdforskaren.
För den byggnadsvårdsintresserade är Bror Bodings kort av stort värde. På teckningarna framträder husens byggnadsdetaljer med stor precision. Man kan ofta se hur många spröjs fönstren hade, hur entrédörren en gång såg ut, hur fönsteromfattningar var utformade, vilket takmaterial som använts, eller hur verandautsmyckningar såg ut. Men lika mycket tillför teckningarna kunskap om hur landskapet runt om såg ut före fotografiet blev allmänt förekommande. Vilka vägar som fanns, hur marken brukades och vilka träd som prydde tomten.
Idag, då flertalet hus kanske inte längre finns kvar, eller så saknas foton från förr, kan alltså Bodinghs brevkort ge svar. Glädjande nog behöll Bror alla originalteckningar och stora delar av hans personarkiv finns nu på Föreningsarkivet i Sundsvall. Så vill du veta hur din gård såg ut för 100 år sedan, finns alltså chansen att den finns på Föreningsarkivet i Sundsvall. På varje kort står det gårdens namn och församlingens namn så korten är allts geografiskt sökbara. Enklast tar man kontakt med Föreningsarkivet per telefon.