☰ MENY

Äldre kök är kända för god kvalitet i stommar och luckor. Kan man på ett billigt sätt återskapa kvaliteten utan att det kostar skjortan?

I många äldre hus från 1940-1950-talet sitter de gedigna köksstommarna kvar men ofta har de massiva luckorna bytts ut mot modernare luckor i träfibermaterial. Ofta har dessa träfiberluckor kort livslängd och är känsliga för fukt som uppstår i kök. Just Roberts kök hade byggts 1953 men hade fått profilerade träfiberluckor i 1980-talsanda som lackerats vita. Men ganska snart slits dock färgen bort, inte minst i skarpa kanter och träfibrerna blir exponerade för den relativt fuktiga luften som finns i ett kök, inte minst i närheten av diskmaskinen. Följden blir att luckorna sväller och börjar spricka. När luckorna börjat spricka sönder är de omöjliga att underhålla.

Idag är träfibermaterial närmast allenarådande antingen som genomgående material eller som en kärna i en fanerad lucka. Ofta framhålls att luckorna förblir formstabila och inte slår sig, så som massiva luckor gör. Inte heller påstås mdf-luckornas färg spricka. Ändå är hållbarheten dålig och ofta måste man byta luckor efter 10-15 år då träfibrerna börjat svälla.

Flera företag erbjuder massiva köksluckor, men med en prislapp som ligger dubbelt så högt som för de vanliga ersättningsluckorna i träfiber. Hur gör man då om man vill ha ett tidstypiskt kök men med den materialkvalitet som fanns på 1950-talet? Här åsyftas de släta luckorna som halvt är infällda i skåpet, så kallade halvt överfalsade luckor. Solida luckor ligger på cirka 75 tkr medan mdf-luckor ligger runt 25 tkr för cirka 20 luckor.

Robert kom på en annan lösning, eftersom solida luckor var önskemålet men med alldeles för hög prislapp. Lösningen var att tillverka luckorna själv. Det finns leverantörer av solida träämnen, för tillverkning av egna luckor både av furu, björk eller exklusiva material som körsbär eller ek. Träämnena är kvistfria och torkade för direkt bearbetning och målning.

Det finns även treskiktsluckor om extra formstabilitet behövs. Ur träämnet sågas ett mellanskikt ut, vilket vänds 90 grader, och limmas ihop igen så att träets årsringar i det mittre skiktet håller ihop de yttre från vidgning eller krympning. Robert valde treskiktsluckor i björk för att minimera eventuella rörelser.

Priset per lucka ligger mellan 250-300 kr för en normalstor lucka vilket blir en materialkostnad på 9 000 kr i materialkostnad. Beroende på vilken tidsepok som eftersträvas kan man antingen penselmåla luckorna, men på 1950-talet börjar kökstillverkare som Ballingslöv att erbjuda färdiga moduler med lackerade släta köksluckor. Kostnaden är cirka 6 000 kr för lackering med en hållfast tvåkomponents färg. Sammanlagt går det alltså att göra sina egna massiva köksluckor för 15 tkr, och dessutom är det roligt och inte så svårt som man först kan tro!

Du behöver följande verktyg för att tillverka egna luckor:

En såg som sågar helt rakt, t.ex cirkelsåg med styrskena eller bordcirkelsåg

Ett arbetsbord med byggskiva som är helt vinkelrät.

Handöverfräs med notfräs och kantfräs

Mätverktyg och penna

Stämjärn och hammare

Borrmaskin och skruvmejsel

Så här gör du:

  1. Använd dina tidigare luckor som mall, märk upp var i köket de har suttit och ta mått och mät igen. Använd gärna märktejp för att numrera dem och skriv gärna ut måtten.
  2. Såga till de yttre måtten på de nya träämnena med sågen. Spara överblivet material som ska användas för att tillverka arbetsbordet.
  3. Lägg en vilkelrät byggskiva av t.ex 12 mm mdf på ett par arbetsbockar som stabilt arbetsbord. Använd överskottsmaterial från luckstommarna för att såga ut långa längsgående lister som skruvas i byggskivans kanter. Dessa lister används för att handöverfräsen ska få ett stabilt, plant och rakt underlag samtidigt som de fastskruvade kantlisterna agerar mothåll för fräsen.
  4. Eftersom samma mått återkommer på flera luckor kan man fräsa flera luckor samtidigt om man lägger dem efter varandra på byggskivan.
  5. Börja med att fräsa ut luckans försänkning på insidan med notfräsen. Fräs i flera etapper så att måtten blir rätt.
  6. När falsningen har rätt djup, byt stål till avrundningsfräs som ger en mjuk och rund kant.
  7. Gör en mall av en kloss för att markera var gångjärnen ska sitta så att avstånden blir samma. Överfalsade luckor har speciella vinklade gångjärn som måste försänkas för att få rätt öppningsradie mot köksstommen. Använd träklubba eller gummiklubba för att inte skada stämjärnet.
  8. Passa in luckorna i stommarna och montera handtagen. När alla gångjärn och handtag stämmer, demontera handtag och gångjärn. Ska gångjärnen lackeras, kan dessa med fördel monteras på en träbit för att underlätta för lackeraren och minimera risken för skador.
  9. Slipa alla ytor med maskin och för hand. Undvik våttorkning då träet lätt reser sig.
  10. Åk till lackeraren med luckorna eller sätt igång och måla själv.
  11. Hämta luckorna, återmontera gångjärn och handtag, sätt upp luckorna och montera rullås på insidan och njut av det färdiga resultatet.